Kennisbank

Alle thema's (34) Auteursrecht (20) Collectief beheer (7) Contracten (7) Fiscaal recht (3) Live (2) Merkenrecht (2) Muziek audiovisueel (3) Naburige rechten (12) Ondernemingsrecht (1) Platenfirma's (1) Productie (2) Regelgeving (7) Sociaal recht (2) Uitgevers (3)

  • Wat is het verschil tussen een ‘major’ en een ‘independent’ platenfirma?

    Tot niet zo lang geleden was een kenmerkend aspect van majors dat ze zowat alle stadia van het muzikale productieproces controleerden. Om het in marxistische termen te stellen: hun greep op de productiemiddelen was totaal. Voornamelijk onder invloed van de digitale omwenteling is dat vandaag geen absolute gegevenheid meer. Independents zijn in tegenstelling tot majors niet wereldwijd ingeplant. Ze concentreren zich doorgaans ook op één of meerdere (verwante) genres.

    Vandaag zijn er maar drie major platenproducenten meer: Sony Music Entertainment, Universal Music en Warner Music. Over heel de wereld opereren talloze indies, maar samen bezetten ze slechts 40% van de mondiale muziekmarkt.

    Veel meer over majors en independents in deel II, hoofdstuk 1 van Hier tekenen! (En let niet op de kleine lettertjes …) – titel ‘1.2 Klein en groot’ loopt van p. 112 t.e.m. p. 122.

Bestel het boek hier


Met de steun van
School of Arts Gent

KASK - School of Arts Gent