11/10/2022

Livecircuit kampt met annulaties en afgelastingen

Niet alleen lokale artiesten moeten, om een veelheid van redenen, dezer dagen regelmatig annulaties van hun concerten ondergaan. Maar ook buitenlandse artiesten zien zich meer en meer genoodzaakt om hun tournees af te gelasten, en wel omdat die simpelweg niet meer rendabel zijn. Zeker niet de eerste(n) in dat geval zijn Animal Collective, die vandaag hun Europese tour afblazen. Waarom ze dat doen, lichten ze toe in een Instagram-post.

Insiders preciseren in dit verband dat vooral de gestegen (brandstof)kosten voor tourbussen in het Verenigd Koninkrijk en de EU rendabel touren in de weg staan. Voor Amerikaanse artiesten kan zelfs de hoge dollarkoers die verhoging niet compenseren, wel integendeel: hun transportvergoedingen worden contractueel veelal in euro uitgedrukt, waardoor die een stuk onder de in dollars gebudgetteerde inkomsten blijven. Komt daarbij dat ze ingevolge Brexit daar nog gestegen carnetkosten en gewijzigde vrachttarieven moeten bijtellen. En als de opbrengsten uit merchandise, betaald in zwakkere ponden en euro’s, dan ook nog eens lager uitvallen dan ingeschat, is break-even uiteraard niet meer haalbaar …

Tegenvallende ticketverkoop is dus niet noodzakelijk de (enige) reden voor de bewuste afzeggingen, zoals ook de berichtgeving op de CMU-website belicht.