26/08/2022

Capitol dropt ‘robot rapper’ FN Meka

Wereldwijd zint een aantal platenproducenten al een tijd op projecten met virtuele artiesten – zangers en muzikanten dus die niet echt bestaan, maar enkel in digitale vorm. Men kan zich daar – ook NFT-gewijs – best wel wat bij voorstellen, maar of een en ander ook ten volle bij het publiek zal aanslaan, is nog maar de vraag.

Capitol Records (vandaag onderdeel van Universal Music) had plannen in die zin met zijn virtuele rapper FN Meka, maar moest amper twee weken na aankondiging van de ‘signing’ tot zijn scha en schande het project stopzetten. Er was uit de zwarte gemeenschap, met name van de kant van de activistische groepering Industry Blackout, ernstige tegenkanting gerezen: men sprak van onheuse stereotypering en culturele toeëigening.

FN Meka zelf was niet bereikbaar voor commentaar. Alhoewel: de artiest die zijn stem leende aan het project, liet gisteren weten dat hem door de platenfirma heel wat beloftes werden gedaan, maar dat daar finaal niets van in huis was gekomen. Zo’n beetje zoals in de echte wereld dus. Lees meer over de zaak hier en hier.